![]() |
Manty spotykamy w wielu kulturach wschodu. Na zdjęciu manty po czeczeńsku fot. Bartek Warzecha |
Manty (kaz. - мәнті) – tradycyjne danie środkowoazjatyckie i kaukaskie. Są to duże pierogi z nadzieniem z baraniny lub wołowiny, gotowane na parze w specjalnym parowarze.
Źródło: Wikipedia, www.pl.wikipedia.org/wiki/Manty(potrawa) [dostęp 12.04.2013]
Manty to także poprawna odpowiedź w konkursie, ogłoszonym przeze mnie pod koniec marca.
Mistrzem Smaków Semantyki została pani Agnieszka z Truskawia!
Serdecznie gratuluję wiedzy oraz smaku! Nagroda już gotuje się do gotowania :)
A dla wszystkich, którym wygrana pani Agnieszki narobiła smaku, publikuję przepis, sprawdzony na własnym (i nie tylko) żołądku.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (baraniny lub wołowiny),
- 250 g startej cebuli,
- 700 g mąki,
- 3 - 4 jaja,
- 200 ml mleka,
- śmietana 18%,
- sól, pieprz,
- ocet.
Ciasto
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko oraz szczyptę soli. Ciasto ugniatać na stolnicy do momentu, aż będzie sprężyste i nieprzylegające do rąk.
Ciasto odstawić na 30 min. do lodówki, przykrywając wcześniej ręcznikiem kuchennym.
Farsz
Mięso należy wymieszać ze startą cebulę. Przyprawić solą i pieprzem, do smaku.
Przygotowanie
1. Ciasto podzielić na cztery części. Stolnicę oraz wałek posypać mąką (ciasto nie będzie przywierać). Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm (grubsze niż na pierogi), po czym wyciąć kółka szklanką lub innym naczyniem o ostrych brzegach.
2. Kładziemy farsz na kółka z ciasta.
3. Zlepiamy dwa przeciwne boki. Pozostawiamy jednak niezlepione różki. Powstaje coś w rodzaju rulonu.
4. Końcówki przyklejamy do podstawy, tworząc z powstałym wcześniej grzbietem, odwróconą literę Y.
5. Różki dwóch liter Y łączymy ze sobą, tworząc różyczkę.
Gotowanie
Tradycyjnie manty gotuje się za pomocą specjalnego naczynia - mantnicy. Niestety, w Polsce jest ona praktycznie nieosiągalna. Możemy jednak zastąpić ją metalowym durszlakiem, który należy wcześniej posmarować olejem, aby manty nie przywierały.
Wodę gotujemy w głębokim naczyniu, po czym wsadzamy do niego durszlak z mantami. Uwaga! Manty przygotowuje się na parze, dlatego też nie mogą one dotykać lustra wody. Potrawę należy gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 30 min.
Sposób podawania
Gotowe manty
podawać z kleksem śmietany. Dla podkreślenia smaku, potrawę można zrosić kropelką octu oraz posypać szczyptą pieprzu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz