![]() |
Spożywanie absyntu z uprzednio podgrzanym cukrem, określany jest mianem rytuału ognia |
Idź i pij absynt! Gryzące cię bole
Uciekną przed nim jako mary senne...
On cię wywiedzie na swobodne pole,
Gdzie na lazurach słońce lśni wiosenne;
On twoje skrzydła rozwinie sokole,
I nad twe żądze ulecisz codzienne
- A. Lange, Absynt (fragm.),
Poezyje cz. 2, Kraków 1898, s. 21
Absynt
nalewka spirytusowa na piołunie i innych ziołach; piołunówka.
Źródło: Słownik Języka Polskiego, www.sjp.pl/absynt [dostęp 1.04.2013]
Absynt – wysokoprocentowy napój alkoholowy otrzymywany w
procesie destylacji z różnego rodzaju ziół, przede wszystkim z kwiatów i liści piołunu oraz anyżu, z dodatkiem kopru włoskiego, hyzopu i
innych. Absynt zaliczany jest do wódek smakowych. Zdarza się, że jest błędnie
klasyfikowany jako rodzaj nalewki.
Ponieważ absynt jest zazwyczaj zielony (naturalnie lub z
powodu dodanego barwnika), a także ze względu na jego właściwości psychoaktywne
związane z zawartym w nim tujonem, nazywany jest potocznie Zieloną Wróżką (fr. la Fée Verte, ang. The
Green Fairy).
Z powodu wysokiej zawartości alkoholu i znacznego stężenia olejków
eterycznych powstało wiele sposobów spożywania tego trunku. Pijący absynt
dodają trzy do pięciu części lodowatej wody do jednej części alkoholu, co
powoduje jego mętnienie. Woda używana jest również do rozpuszczania cukru
dodawanego w celu zmniejszenia goryczy. Wszystkie te przygotowania są uważane
za istotną część doświadczenia wynikającego ze spożywania absyntu, do tego
stopnia, że zostały one zrytualizowane oraz uzupełnione specjalnymi ażurowymi
łyżeczkami i innymi akcesoriami.
Pierwsza receptura została opracowana w XVIII wieku w Val de
Travers w obecnym szwajcarskim kantonie Neuchâtel. Początkowo stosowany był
jako leczniczy eliksir na wszelkie dolegliwości, zwłaszcza przeciwbólowo.
Jednak znacznie większą popularność absynt zdobył na przełomie XIX i XX wieku
we Francji, zwłaszcza pośród paryskiej bohemy artystycznej, dzięki której romantyczne
skojarzenia z tym alkoholem trwają w kulturze masowej do dziś.
U szczytu swojej popularności trunek został opisany jako
niebezpieczny, silnie uzależniający narkotyk. Zawarty w piołunie tujon został
oskarżony o większość szkodliwych skutków spożywania tego alkoholu. Do roku
1915 zakazano wytwarzania i sprzedaży w większości państw europejskich i w Stanach
Zjednoczonych. Jednak żadne dowody nie wskazują na to, że absynt był bardziej
niebezpieczny, czy w większym stopniu psychoaktywny, niż inne alkohole.
Wznowienie produkcji nastąpiło na początku lat 90. XX wieku, kiedy to państwa,
należące do Unii Europejskiej zaczęły stopniowo zezwalać na produkcję i
sprzedaż trunku.
Współcześnie większość państw na świecie nie ma prawnej
definicji absyntu, określającej jego skład, czy sposób produkcji. Sprawia to,
że producenci mogą oznaczać produkty napisem absynt, absinthe lub absinth,
niezależnie od tego, czy wypełniają one tradycyjne definicje. Ponieważ wiele
państw nigdy nie wprowadziło zakazu dotyczącego tego alkoholu, nie wszystkie
kraje mają uregulowania dopuszczające jego produkcję i sprzedaż.
Dyrektywa Unii Europejskiej dopuszcza maksymalny poziom tujonu
na 10 mg/kg w napojach alkoholowych powyżej 25% zawartości alkoholu i na 35
mg/kg w alkoholach spełniających normy dla bitters [gorzkie wódki – przyp. autora].
Kraje członkowskie mogą regulować produkcję i sprzedaż trunku w zakresie
dyrektywy, o ile same nie ustanowią innego prawa. Polska przyjęła dyrektywę bez
zmian i zastrzeżeń w 2006 roku.
Etymologia nazwy
Polskie słowo absynt pochodzi od francuskiego absinthe
oznaczającego napój alkoholowy lub roślinę – piołun Artemisia absinthium i Artemisia
pontica. Absinthe wywodzi się z łacińskiego absinthium, które jest z kolei
zmienioną formą greckiego αψινθιον (apsinthion). Oznaczać ono mogło niezdatny
do picia. Jego znaczenie można próbować też wywieść od perskiego spand,
oznaczającego najprawdopodobniej rutę stepową, roślinę znaną również ze swojej
goryczy. Była ona często spalana w ofierze, co miało zapewnić ofiarodawcy
ochronę ze strony bóstwa. Sugerować to może pochodzenie wyrazu od praindoeuropejskiego
słowa *spend, oznaczającego złożenie ofiary lub spełnienie rytuału. Nie jest
jednak pewne, czy termin został zapożyczony do greki z języka perskiego, czy od
jakiegoś wspólnego języka, występującego wcześniej.
Źródło: Wikipedia, www.pl.wikipedia.org/wiki/Absynt [dostęp 1.04.2013]
Absynt a edukacja
Trunek, jeszcze na początku lat pięćdziesiątych XX wieku, stosowano w Polsce, jako środek pobudzający młodzież do kreatywnego myślenia. Alkohol, jak wykazały badania radzieckich naukowców, szczególnie wpływał na zdolności matematyczne, jak i krasomówstwo. Dlatego też, każdemu uczniowi, tuż przed rozpoczęciem pierwszych zajęć, przysługiwała szklanka absyntu dziennie. Dzieci zachęcano także do spożywania trunku, przy odrabianiu prac domowych. Metody edukacyjnej zaprzestano w wyniku wyczerpania zapasów w 1953r., co i tak ówczesne władzy przerodziły w propagandę sukcesu, obwieszczając wykonanie pięciuset procent normy pracy umysłowej.
Źródło: Wikipedia, www.pl.wikipedia.org/wiki/Prima_aprilis
[dostęp 1.04.2013]
***********
Ostatni akapit był żartem z okazji Prima aprilis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz